Anmäl och boka flyttstäd vid ostädad hyreslägenhet

När du precis har skrivit på kontraktet för en ny hyresrätt kan det kännas som att ha vunnit högsta vinsten. Många har idag svårt att hitta en bra hyreslägenhet med lagom hyra, särskilt i storstäderna. Men om den föregående hyresgästen inte har flyttstädat ordentligt kan du behöva anmäla detta till hyresvärden och boka in en ny städning.

Det är viktigt att om du bor i Stockholm och behöver flyttstädning vid inflyttning i din nya lägenhet, gör först en anmälan till hyresvärden om att den föregående hyresgästen inte har städat ordentligt. Om hyresvärden har missat att göra en ordentlig inspektion kan de också ha glömt att notera onormalt slitage på lägenheten, vilket du som ny hyresgäst kan bli ersättningsskyldig för när du flyttar.

Viktigt att anmäla

Om en flyttstädning är dåligt gjord kan hyresvärden ha rätt att begära pengar från den utflyttade hyresgästen. Så kan också ske om lägenheten har utsatts för ett ovanligt stort slitage. En städfirma kan kallas in och den tidigare hyresgästen får räkningen.

  • Som hyresgäst har du skyldighet att vårda lägenheten medan du hyr den.
  • Du behöver hålla rent i lägenheten och vara rädd om fasta inventarier som skåp och vitvaror med mera. Detta gäller även balkong och källarförråd eller andra utrymmen du har tillgång till.
  • När du flyttar från en hyresrätt behöver du också anmäla flytten till Skatteverket vilket ger dig rätt folkbokföringsadress.

Hitta prisvärd flyttstädning

När du själv vill hitta ett pålitligt företag för flyttstädning kan du enkelt googla för prisvärda alternativ. När hyresgäster slarvar med sin flyttstädning kan värden anlita en städfirma vilket kan ge den tidigare hyresgästen fakturor på tusentals kronor. Den som själv anlitar en städfirma vid flytt bör se till att få en garanti på att arbetet görs om ifall lägenheten inte godkänns av värden. Städfirmor brukar dock generellt sätt ha bra koll på vilken kvalitet städningen måste uppnå för att vara acceptabel. Om hyresgästen själv städar lägenheten måste städningen utföras mycket noggrant. Att anlita en städfirma kan spara mycket energi och tid. När det gäller bostadsrätter finns det inga regler kring flyttstädning, men det går förstås inte att få lika bra betalt vid försäljning om lägenheten är smutsig.