Om du har anmält dig till ett maraton utomlands är det väldigt viktigt att du även förbereder dig ordentligt inför resan. Det finns många fördelar med att ha ett reseintyg som visar att du är frisk. Dels kan det krävas för inresa i landet, men du kan även behöva visa upp det för arrangörerna av loppet. Om du är sjuk ska du givetvis inte åka utomlands eller springa ett utmanande maratonlopp.
Att åka iväg och delta i ett maraton utomlands är ett riktigt äventyr. Förutom själva kraftprovet där du springer över 42 kilometer så får du även uppleva en ny plats. Det krävs dock att du förbereder dig ordentligt både för loppet och för resan. Bland annat behöver du ofta ett reseintyg som intygar att du är frisk. Här kan du läsa mer om viktiga förberedelser inför ditt maraton utomlands.
Försäkra dig om att du kan resa till destinationen
Med ett reseintyg, antingen PCR-test eller antigentest, kan du försäkra dig om att du inte är smittad av covid-19. Det är enkelt och smidigt att boka tid för reseintyg hos carelab.se. De erbjuder olika tester och levererar provresultaten, inklusive reseintyget, mycket snabbt. Hos Carelab kan du bland annat genomföra följande tester inför resan:
- Antigentest med svar inom 30 minuter
- PCR-test med svar inom 4 timmar
- PCR-test med svar inom 12 timmar
- PCR-test med svar nästa dag senast kl 23:00
Vilket test som passar just dig beror på var någonstans som loppet arrangeras. Under pandemin har reserestriktionerna ändrats många gånger och du som resenär har ansvar för att ta reda på vad som gäller i landet du ska besöka. Du hittar framför allt nödvändig information på Utrikesdepartementets hemsida. Därifrån kan du klicka dig vidare till olika ambassaders hemsidor för att kontrollera vad som gäller vid inresa samt lokala restriktioner. Undersök i god tid i förväg vad som gäller på resmålet. Kom ihåg att det ibland även krävs antigentest eller PCR-test för att delta i större evenemang, exempelvis ett maraton.
Försäkra dig om att du är tillräckligt frisk för loppet
Ett maraton är en rejäl fysisk utmaning och du bör inte genomföra det om du inte är helt frisk. Du ska inte träna om du är sjuk och det gäller framför allt större kraftansträngningar som ett maraton. Det kan vara farligt att pressa kroppen att springa över 42 kilometer om du är sjuk. Risken för hjärtmuskelinflammation ökar och det kan ge långvariga konsekvenser. Genom att göra ett test kan du säkerställa att du inte bär på viruset. På så sätt minskar du både risken att smitta andra och skada din egna kropp. Om du har symtom, exempelvis feber, hosta eller trötthet, är det viktigt att testa dig. Du bör inte resa utomlands, springa maraton eller vistas bland folk om du har symtom. Om du har varit sjuk kan du dock resa och träna igen. Tänk dock på att det tar ett tag för kroppen att återhämta sig. Om du haft feber eller ont i halsen ska du vänta minst tre dagar innan du kan börja med lättare träning. Ett test och reseintyg är bra för allas hälsa.