Så blir tonåringen bättre på längdskidor

Längdskidor är en rolig sport för tonåringar. För att uppmuntra din tonåring till att fortsätta med längdskidåkning kan det vara kul att anmäla tonåringen till ett skidlag. Då kan dessutom utvecklingen gå snabbare.

Om du har en tonåring som gillar längdskidor finns det flera anledningar till att uppmuntra att fortsätta med sporten. Att anmäla din tonåring till ett skidlag är en bra idé för att få tillgång till bättre träning, känna laganda och kunna utvecklas på ett bra sätt. För att kunna bli bättre på längdskidåkning är det viktigt att hålla igång åkningen även på sommaren. Att köpa rullskidor till din tonåring är därför en bra idé. Då gör du det möjligt för tonåringen att träna på skidor året runt.

Kurs i rullskidåkning

Det finns flera olika modeller när det gäller rullskidor, precis som med vanliga längdskidor. Du kan alltid rådfråga proffs om du är osäker på vilka rullskidor du ska köpa. Tänk även på att du behöver speciella stavar som fungerar på asfalt. Det finns kurser att gå för att lära sig rullskidåkning, det är inte riktigt samma sak som att åka på snö. Kringutrustningen är också viktig att tänka på. Att ha en bra hjälm är a och o för att inte råka ut för allvarliga skador. Tips för att bli bättre på längdskidåkning:

  • Prioritera styrketräning.
  • Träna mycket teknik.
  • Ha ett tydligt träningsschema för både sommar och vinter.
  • Gå med i ett skidlag eller skidklubb.

Teknikträning är viktigt

Att åka längdskidor är mycket roligare när tekniken sitter och därför är det viktigt att prioritera teknikträning. Det finns oftast alltid något som behöver finslipas. För att din tonåring ska utvecklas är det bra att stötta på alla sätt du kan. Det är mycket att tänka på om längdskidåkningen också innebär tävlingar. Du kan hjälpa till med anmälningarna till loppen, ta reda på om det finns någon uttagningstävling och planera allt detta. Som förälder är det viktigt att vara införstådd med att det krävs både tid och energi när ens barn håller på med någon sport. Du kan alltid ta tillfället i akt att lära dig åka längdskidor du också.